Uusi asbestilainsäädäntö!

 

Uusi asbestilainsäädäntö tuli voimaan 1.1.2016.

Jos asuntoon tai liiketilaan suunniteltu remontti sisältää vähänkin purkamista, tiloissa on aina tehtävä ensin asbestikartoitus.

Suomessa asbestia on käytetty rakennusmateriaaleissa vuosina 1922–1992. Sen käyttö kiellettiin 1993. Erityisen runsasta asbestin käyttö on ollut vuosina 1963–1979.

Koska asbestipitoisten rakennusmateriaalien valmistus ja maahantuonti kiellettiin vuoden 1993 alusta ja myyminen ja käyttöönotto vasta 1994 alusta, tulee käytännössä kaikissa ennen vuotta 1994 valmistuneissa rakennuksissa varmistua, sisältävätkö purettavat rakenteet asbestia.

Asbestia on käytetty rakentamisessa muun muassa tasoitteissa, kiinnityslaasteissa, liimoissa,  muovimatoissa, saumauslaasteissa, kaakeleissa, vinyylilaatoissa.

On syytä huomioida että asbestia saattaa esiintyä jo kertaalleen remontoiduissakin kohteissa. Esim. uusienkin keraamisten laatoitusten alla saattaa olla jäämiä vanhoista laasteista ja uusien muovimattojen alla saattaa olla vanha matto. Vanhaa lattia asbesti liimakin voi löytyä uuden lattia tasoituksen alta, tätä tapaa on kutsuttu kapseloinniksi.

Asbestikartoituksen saa tehdä vain alan ammattilainen, joka on perehtynyt asbestin esiintymiseen rakennusaineissa, materiaaleissa ja rakenteissa. Mikäli löytyy asbestia, työ täytyy suorittaa asbestipurkutyönä.

Rakennusalalla pelätäänkin: remontoijat alkavat karttaa purkutöitä säästääkseen aikaa ja rahaa ja peittävät esimerkiksi vanhan muovimaton vain uudella laminaatilla. Samalla rakenteet jäävät tutkimatta ja lattiaan voi jäädä muhimaan kosteutta.